Een bestand of map verbergen in een plaatje

Op deze pagina:

    De eenvoudigste manier om een bestand te verbergen is via de bestandsnaam. Als de bestandsnaam met een punt begint, dan is het een verborgen bestand. Verborgen bestanden kunnen echter zichtbaar worden gemaakt. Als je wilt dat een bestand of een map echt niet meer zichtbaar is, kun je deze verbergen in een plaatje. Je moet het bestand of de map eerst zippen.

    Stel je hebt een map met de naam: geheime_bestanden, dan kan je die zippen met:

    
    zip -r geheim.zip geheime_bestanden
    

    Je krijgt dan het bestand geheim.zip met daar in de bewuste map. Nu kan je dit bestand toevoegen aan een plaatje met de naam plaatje.png via cat:

    
    cat plaatje.png geheim.zip > geheim.png
    

    In het bovenstaande commando moet de naam van het plaatje eerst komen en dan pas de naam van het te verbergen bestand. Nu heb je een plaatje met de naam geheim.png waar de map geheim.zip in verborgen zit. Door de grootte van het nieuwe bestand kan dit wel opvallen, maar als het bestand geheim.png wordt geopend in een afbeeldingsviewer (zoals Gwenview), dan krijg je gewoon het oorspronkelijke plaatje te zien.

    De geheime map kan je weer tevoorschijn halen via unzip:

    
    unzip geheim.png
    

    De oorspronkelijke map komt nu weer te voorschijn, niet het oorspronkelijke plaatje. Als je het plaatje geheim.png weer terug wilt brengen naar de oorspronkelijke bestandsgrootte, dan kun je deze openen in een grafisch programma zoals Gimp en daarmee het plaatje exporteren en onder een nieuwe naam opslaan, het zal dan weer de oude grootte hebben.

     

    Verwante artikelen